30 Mayıs 2016 Pazartesi

NEDEN VE NE ZAMAN GALAKSİMİZİ TERKETMELİYİZ ?

Samanyolu Galaksisinde ki sıradan bir güneş sisteminin içinde yer alan ufacık dünyamızı birgün terketmek zorunda kalacakmıyız ? Mesafelerin ışık hızı olarak bahsedildiği ve bu hız da bile hareket etmiş olsak dahi galaksimizin dışına çıkmak için 20 bin ışık yılına ihtiyacımız olduğu gerçeği aslında biraz da köşeye sıkışmışlık hissi yaratıyor. Bizler şimdiye kadar hiç galaksimizin dışına çıkamadık.

Henüz öyle bir teknolojimiz yok. Çıkmamızda yüzlerce yıl süreceğe benziyor. Onun için hiç samanyolu galaksimizin dışarıdan çekilmiş bir fotoğrafı yok. Sadece teleskoplardan çektigimiz fotoğrafları birleştirerek neye benzediğini biliyoruz. Sarmal bir yapısı olan ve merkezinde bir karadelik barındıran, yaklaşık 200 milyar yildiza ev sahipliği yapan bir galaksi. Bize en yakin galaksi, Andromeda galaksisidir, bizim galaksimizden iki kat daha büyük ve çok daha fazla yıldız içermektedir.

Sorun ise bu galaksinin saatte bir milyon km lik bir hızla üzerimize gelmesi. Yapılan hesaplamalara göre 3,75 milyar yıl sonra çarpışacağız. O zaman biz ne olacağız ? Zaten yapılan araştırmalar göre, yaklaşık 1,75 milyar yıl sonra dünyadaki koşullar insanların yaşamına elverişli olmayacak. Güneş büyüyecek, sıcaklıklar artacak ve okyanuslar buharlaşacak. Koşullar, insan yaşamının sürmesi için imkansız hale gelecek.( araştırmada insan eliyle oluşan iklim değişikliği ya da bir göktaşının çarpması veya nükleer savaş gibi insan yaşamını yok edebilecek ihtimaller dikkate alınmadan verilen süre olduğunu da hatırlatalım). Kısacası biz 1,5 milyar yıl sonrası için kendimize yeni bir ev bulmalıyız. Güneşimizden daha uzak bir gezegene gitmeliyiz. Galaksimizden de 3,75 milyar yıl sonra gidecek şekilde kendimizi planlamalıyız. Yoksa neslimiz yok olacak.

 Bu arada ilginç bir dipnot ise, iki galaksinin çarpışması öyle yıldızların birbiri ile çarpışıp, darma duman olması gibi olmuyor. Aklımızın alamayacağı büyüklükler ve mesafeler söz konusu olduğu için, yıldızlar yeni dengeler kuracaklar, çarpışmayacaklar. Nasa`nın süper bilgisayarlarında hazırlanmış simülasyonlar da da görüldüğü gibi çarpışacak yıldız sayısı 100 yıldız civarinda olacak. Ve bu iki galaksinin çarpışması 1 milyar yıl sürecek.

İster biz olalım ister olmayalım, evren var olduğu sürece, kendi yaşam döngüsünü ve dengesini her zaman koruyacaktır. Evren bizim için yaratılmadı. Biz onun ufacıcık bir parçasıyız ve bilim sayesinde de uzak geleceği görebiliyor, kabulleniyor ve çareler aramayı sürdürüyoruz.

Özgün makale : Inanc Kaya Kizilkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...