30 Mayıs 2016 Pazartesi

MAKSIM GORKI

14 yaşında okumayı öğrenip, dünyanın en iyi yazarları arasına giren Maksim Gorki,
Aslında gerçek adı bu değil. Gorki rusçada acı demektir. Bu isim ona çevresi tarafından, çok acı bir hayat hikayesi olduğu için verilmiş. Asıl ismi Aleksey Maksimoviç Peşkov.

Hayat hikayesinden bildiklerimiz, 5 yaşında iken babasının ölmesi, annesinin yoksulluktan evlenmek zorunda kalması ve kocasının Gorki`yi yanına almayı kabul etmemesi. 8 yaşında hamal olarak calışmaya başlaması, sokaklarda büyümesi ve yoksulluk, yokluk içinde bir hayat sürmesi.

14 yaşına kadar okula gidemeyen Gorki, bir gemide bulaşıkçılık yaparken okumayı sırf merak ettiği için öğrendi. Bir intihar girişiminde bulunmuş olması aslındayaşadığı hayat koşullarına bakınca şaşılacak bir durum gibi görünmüyor . Daha sonra da ilk öyküleri Tiflis'te bulunduğu yıllarda dergilerde yayınlandı. 1895'te Petersburg'da yayınlanan bir dergide çıkan "Çelkaş" adlı öykü ile ünlendi. Ardından "Yirmi Altı Erkek ve Bir Kız" öyküsü yayınlandı. Ünü hızla yayıldı.
Marksizmi benimsedi. Komünist Parti içinde 1903'teki bölünmede Bolşevikler'e destek verdi. Ama partiye hiçbir zaman resmi üye olmadı.

Halkını tutan çoğu aydının ölümü gibi oldu ölümüde. Oğlunun Mayıs 1935'teki ani ölümünü takiben Gorki de, 1936 yılında Haziran ayında öldü. Her ikisinin de ölümü şüphe altındadır. Zehirlendikleri iddia edilmiş, ama bu iddia hiçbir zaman ispatlanamamıştır. Gorki’nin cenaze töreninde tabutu taşıyanlar arasında Stalin ve Molotov da yer alacaklardır.

1938'de Buharin'in mahkemesinde Gorki’nin, Yagoda'nın NKVD ajanları tarafından öldürüldüğü itiraf edilmiştir.

Düzenleyen : Inanc Kaya Kizilkaya
Kaynak : http://tr.wikipedia.org/wiki/Maksim_Gorki

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...