30 Mayıs 2016 Pazartesi

Bilim insanları daha dev boyutta meyve yapmanın eşiğinde,

Dünya nüfusu her saniye 2,6 kişi artıyor. 1970 yılında dünya nüfusunun bugünkünün yarısı kadar olduğu biliyoruz. Hızlı nüfus artışının gelişmekte olan ülkelerde doğum kontrolünün etkin bir şekilde uygulanamamasından kaynaklandığınu ve bazi ülkelerin nüfusunun 1 milyari gectigini düsünür isek böyle bir dev meyve üretimine nicin ihtiyac duyulduğunu daha iyi anlayabiliriz.

Bu fikre ilham veren ise domates. Cünkü, domates 500 yıl önce ilk defa Avrupa`ya geldiğinde ki boyutu ile karşılaştırılır ise muazzam bir büyüklükte olduğu görülür. İşte, bu büyümenin sebebini bulup, ufak bir müdahale ile meyveler şimdiki boyutunun iki hatta üç katına çıkarılabiiınir mi ?
New York'ta Cold Spring Harbor Laboratuvarı (CSHL) Zachary Lippman ve ekibi, bu sorunun cevabını bulmak için bir dizi deneyler yaptılar.

Ana kök denilen meristem ucu büyümenin başladığı yer. O bölgede ne oluyor ise bu bitkinin ne kadar büyüyeceğini belirliyor, Meyve ve diğer bitkilerin boyutunun bu bölge ile bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Orada farklılaşmamış hücreler, sürekli bölmek ve meyvenin yaprağının, dallarının ve ürününün ne kadar gelişmekte olması gerektiğini belirlediği görüldü.

Lippman ve arkadaşları şimdi büyük meyvelere doğrudan yol açan bu kök hücrelerin sayısının domateslerde sekiz olduğunu ve kök hücreye müdahale ile bu sayının çoğaltılıp, azaltılabileceğini hatta kök hücrenin boyuna müdahale edebileceklerini gördüler. Onun içinde, meristem ucunda ki büyüme kodunu değistirebileceklerini iddia ediyorlar.

Saygın bir bilim dergisi olan "Nature Genetics" te yayınlanan makalede ,örneğin domateste bulunan ikinci kök hücrenin ( ismi CLAVATA 3) büyümeden sorumlu olduğunu ve CLAVATA3 zincirini kısaltır isek, büyük meyve elde edilecegini söylüyorlar. Laboratuvarlarda araştırmalar ve denemelere başlandı.

Ceviri : Inanc Kaya Kizilkaya
Kaynak : http://derstandard.at/…/Forscher-finden-einen-Weg-riesige-F

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...