30 Mayıs 2016 Pazartesi

ISIK HIZINI VE EINSTEINÍ ANLAMAK, BILINCLI YASAMAKTIR !

Çünkü, uzayın akıl almaz büyüklüğü düşünüldüğünde gezegenlerin, süpernovaların ya da yıldızların arasındaki mesafelerin kilometre ile ifade edilmesi komik olacaktır. Bunun yerin mesafeleri “ışık yılı” olarak ifade edilen sabit ile tanımlanır ki, bu da ışığın bir yıl içinde aldığı yol manasına gelmektedir.
Dünyamizin icinde bulundugu en yakin gezegenlerin mesafelerini bile hesaplarken eğer kilometre ölçüsünü kullansaydık, sayımızın yannnda en az 12 adet sıfır koymamız gerekirdi. Işık hızı saniyede yaklaşık 300.000 km dir. Bu miktarın büyüklüğünü anlamak için karşılaştırma yapmamız gerekirse; bu hızla hareket eden bir tren düşününüz, bu tren bir saniye içinde tam 7 kere Dünya´nın çevresini dolaşabılır.

Işık hızı sabittir, bir ışık demetini ne kadar kovalarsaniz kovalayın, yine de sizden ışık hızında uzaklaşacaktır. Hiçbir şey ışık hızından daha hızlı gidemez. Çünkü bir şeyin hızı ne kadar artarsa E=mc² formülünde görüldüğü gibi kütleside o kadar artar ve o kütleyi itmek için sonsuz enerji gerekir ki bu da imkansızdır. Einstein ın dediği gibi, eğer ışık hızına yakın bir hızda hareket eden bir roketin içinde iseniz, zaman sizin için daha yavaş geçecektir. Einstein gelmiş geçmiş en büyük biliminsanlardan biri olarak adını dünya tarihine hiç silinmeyecek şekilde yazdırdı. Kendisinden önce gelen biliminsanlarından çok farklı olduğunu kütle ile enerji arasında bağ kurarak gösterdi.

O bütün bilinenleri yıkarak çağdaş bilimin temel taşlarını atti. Ona göre her şey enerjidir, yani maddeler de çok yoğun enerjilerdir. Kimyasal reaksiyonlar sonrası küçük de olsa kütlenin bir kısmı enerjiye dönüşür. Onun öngörüleri teknoloji ilerledikçe deneysel olarakta kesin olarak ispatlandı. Işık hızında hareket eden bir trene bindiğinizi ve bir hafta bu şekilde Dünya turu yaptığınızi hayal ediniz. Bir hafta sonra indiğiniz istasyonda, Dünyanin tam 200 yıl sonraki halini görürsünüz. Eğer birgün ışık hızına ulaşabilirsek geleceğede gidebiliriz.

Işte geleceğimize hakim olabilmek, Bilimin nereye gittiğini anlayabilmek için bu temel bilgilere her zaman ihtiyacımız olacaktır. Karşılaştığımız önemli problemler, onları yaratanların düşünce tarzı ile çözülemez. (Albert Einstein)

Yazan : Inanc Kaya Kizilkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...