29 Mayıs 2016 Pazar

GERGEDANLAR İNSANOĞLUNA YENİLDİ

Gergedanlar, insanoğluna yenildi,


Bütün suç boynuzlarında aslında , Cezbedici o muhteşem boynuzlara sahip olması isgalci ve yok edici insanoğlunun dikkatini çekti.


Gergedan boynuzunun kilosu 50 bin dolar. Kolay yoldan zengin olmak isteyenler, etini yemedikleri halde sadece boynuzunu sökebilmek için doğada bulunan bütün gergedanları yok etti,. Şimdi dünyada sadece 2 erkek, 3 dişi gergedan kaldı. Bunlar da sırf avcılara yem olmasın diye hayvanat bahçelerinde, eli silahli ekipler tarafından korunuyor. Hatta yine de avlanırlar korkusu ile boynuzlarının yarısı görevliler tarafından kesilmiş durumda.


Çek Cumhuriyeti hayvanat bahçesinde iki dişi gergedan, devamı ise Sudan ve Kenya`da bulunmaktadır. Uganda, Çad, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Kongo`da bu hayvanların soyunun tükenmesi sanki el birliği yapmışcasına aynı. Ormanların yok edilmesi, madencilik, kaçak avlanma, ülkelerde yaşanan iç çatışmalar sebep. 



BM verilerine göre piyasa da kaçak avcılıktan elde edilen fildişi ve gergedan boynuzunun tutarının 200 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Gergedan boynuzu, Doğu Asya'da kullanılan geleneksel ilaçlar için çok değerli bir madde ve ayrıca Orta Doğu'da hançer sapı yapımında kullanılıyor.


Güney Afrika Veterinerlik Enstitüsünde sunni döllenme uzmanları, hayatta kalan erkeklerden en gencinin 42 yaşında olmasi ve daha sadece 4 yıl kadar yaşayabileceğini göz önüne alarak, daha önce denenen doğal döllenme çalışmalarının başarısız olmasından dolayı spermleri dondurmaya başladı. Yetkililer bunun teoride mümkün olsa da pratikte bir çözüm olup olamayacağını henüz bilmiyor. Yaş ilerledikçe sperm kalitesinde ki düşüş en büyük endişe. 



Önümüzde ki haftalar da bir dişi gergedana, sunni döllenme yapılıp sonucu beklenecek. 

Inanc Kaya Kizilkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...