30 Mayıs 2016 Pazartesi

Avrupa mantarları, Kuzey Amerika'da yaşayan milyonlarca yarasanın ölümünden sorumlu,


Medeniyetimizin tehdit ettiği , gezegenimizin en son ilkel kabilesi yok olma tehdidi ile karşı karşıya adlı çeviri ve düzenlemesini yaptığım makale de olduğu gibi burada da böyle bir olay söz konusu.
Peru'nun Amazon ormanlarında dış dünyadan izole bu kabile olan mashco-piro kabilesinei,medeniyetten giden insanlar, onların bağışiklık sistemlerinin tanımadığı sadece medeni insanların bağışıklık sistemlerinin mücadele edebildiği grip, difteri gibi hastalıkları bulaştırıyor olması ölümlerin en büyük sebebini oluşturduğunu ve yok olma tehdidi ile karşı karşıya olduklarından bahsetmiştik.

İşte Avrupa`dan tamamen insanların, nakil yolu ile Kuzey Amerika`ya taşıdıkları Avrupa Mantarları da yarasalara ayni etkiyi göstermiştir.

Latince adı Pseudogymnoascus olan bu mantar, hayvanlarda çözünür olan beyaz burun hastalığı olarak da bilinen beyaz burun sendromundan (WNS) sorumludur.
Beyaz burun sendromu, ilk olarak Kuzey Amerikalı yarasalarda 2006 yılında tespit edildi. Bu hastalik yarasalarda özellikle, burun bölgesini yanı sıra kulakları ve kış uykusunda ki yarasa kanatlarını etkiliyor.

O zamandan beri altı milyondan fazla hayvanın bu hastalıktan öldüğü tahmin edilmektedir. Hastalıklı hayvanlar kış uykusu sürecinde gerekli olan ve hayatta kalmalarını sağlayan yağ rezervlerini oluşturamıyor ve ölüyorlar.

Bölgeye getirilen bu mantarlar, bölge geneline hızla yayıldı. Şimdiye kadar, hiçbir tedavi yöntemi hastalığı durduramadığı için bu mantarları yok etmek için ugraşan bilim insanlarının çabaları sonucunda bazı mantar popülasyonları neredeyse tamamen yok edildi.

Besin zincirine insan müdahelesini ve bir canlı türünün yok olmasının hızını, bizlerin katkısını gösteren yakın zamanımızın bir örneğidir. Umarız son örnek olur.

Düzenleyen ve çeviren : Inanc Kaya Kizilkaya
Kaynak : http://derstandard.at/…/Europaeischer-Pilz-toetet-Millionen

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...