9 Ocak 2021 Cumartesi

4.Bölüm 2020 Yılının Teknolojik Yenilikleri

 2020`nin En Heyecan Verici Teknolojik Yenilikleri

4.Bölüm


Dünya Ekonomik Forumu ve ABD bilim dergisi »Scientific American« tarafından bir araya gelen uzman ekipler, sağlık hizmetlerini, tüm endüstri dallarını ve hatta toplumlarda üç ila beş yıl içinde devrim yapma potansiyeli olan teknik ilerlemeleri incelendi. 75 aday arasında “2020 Yılının Yenilikleri” listesine girmeyi hak kazanan, en iyi 10 aday açıkladılar. Seçilen 

2020'nin En Heyecan Verici Teknolojik Yeniliklerinden, her birinin, seçilme sebebi ve dünyayı nasıl değiştireceği detaylı bir şekilde anlatılmak zorunda olduğumuz için bu makale serimiz 4 bölümden oluşacaktır. 


8) İklim Dostu Çimento Üretimi


Beton endüstrisi, küresel karbondioksit emisyonlarında, %8 ile çok büyük bir paya sahiptir. Çimento üretiminde, Çin ve ABD en büyük emisyon kaynağı. Şu anda yılda 4 milyar ton çimento üretilmektedir ve önümüzdeki 35 yılda 5 milyar tona çıkacağı öngörülmektedir. 


İnşaat sektörü, bir dizi nedenden dolayı aslında değişime oldukça dirençlidir. Ancak bu değişebilir çünkü iklim değişikliğine katkısını azaltma talebi bu endüstriyi baskı altına alıyor. 2018 yılında, küresel çimento üretiminin yaklaşık yüzde 30'unu temsil eden Global Çimento ve Beton Derneği, sektördeki ilk sürdürülebilirlik kılavuzlarını açıkladı. Organizasyon, emisyon veya su tüketimine ilişkin değerlerin daha şeffaf hale getirilmesi ve üretimde iyileşmelerin gösterilmesi için izlenmesini ve üretim safhasının açıklanmasını şart koştu.


Şu anda, beton ve çimento üretiminde kendini kanıtlamış olan çok sayıda düşük karbonlu yaklaşım bulunmaktadır: Örneğin, Piscataway, Rutgers Üniversitesi tarafından lisanslanan ve buna kıyasla yüzde 30 daha az karbondioksit salan bir kimyasal süreç kullanıyor. Yine Amerika Birleşik Devletleri'nden Dartmouth'daki CarbonCure, endüstriyel işlemlerden gelen karbondioksiti atmosfere salmak yerine yan ürün olarak betonda mineralizasyon yoluyla depoluyor.


Kanada , Montreal merkezli bir şirket olan CarbiCrete, betonundaki çimentoyu tamamen ortadan kaldırıyor ve yerini çelik üretiminin bir yan ürünü olan çelik cürufu ile değiştiriyor. Norcem , Norveç'te büyük çimento üreticisidir. Kendisine, dünyada ilk sıfır emisyonlu çimento fabrikasını kurma hedefini belirledi. Tesis halihazırda atıktan alternatif yakıtlar kullanıyor ve 2030 yılına kadar emisyonları tamamen ortadan kaldırmak için karbon tutma ve depolama teknolojileri uygulamayı planlıyor.


Diğer bir proje ise, ABD Savunma Bakanlığı araştırma ajansı olan DARPA tarafından finanse edildi ve Şubat 2020'de Matter dergisinde yayınlandı . Boulder'daki Colorado Üniversitesi'nden bilim adamları, düşük karbonlu, kendi kendini iyileştiren beton üretmek için siyanobakteriler kullanımıdır.


9) Yeşil Yakıt, Sera Gazı İçermeyen Hidrojen Enerjisi 


Yeşil hidrojen üretimi henüz başlangıç ​​aşamasında olsa da ülkeler, özellikle ucuz yenilenebilir enerji üretebilenler bu teknolojiye yatırım yapıyor. Avustralya, bol güneş ve rüzgar enerjisi ile üreteceği hidrojeni ihraç etmek bile istiyor. Şili'nin güneş enerjisinin bol olduğu kuzeyinde hidrojen üretimi için planları var. Çin, 2030 yılına kadar yollarda bir milyon hidrojen yakıt hücreli araca sahip olmayı hedefliyor.


Güney Kore, Malezya ve Norveç de benzer projeler başlattı. ABD'de, Kaliforniya eyaleti 2040 yılına kadar fosil yakıtlı otobüsleri aşamalı olarak kaldırmayı planlıyor. Ve Avrupa Komisyonu'nun 2030 için kısa süre önce yayınlanan hidrojen stratejisi, hidrojen kapasitesinin bugün 0.1 gigawatt'tan 2050'ye kadar 500 gigawatt'a çıkarılması bulunuyor. 


10) Sentetik Biyoloji, Hayatı Yeniden Yaratma



Pandeminin başlangıcında, Çin'deki araştırmacılar, koronavirüsün genetik dizisini (üretiminin genetik planını) tüm dünyayla paylaştı. Bilgiyi genetik veritabanlarına yüklediler. İsviçreli bir araştırmacı ekibi bunu baz alarak, ardından tüm genomu sentezledi ve virüsü yeniden oluşturmak için kullandı. Sars-CoV-2, postayla ulaşması beklenmeden, tabiri caizse yaratıcıları sayesinde, araştırma amacıyla laboratuvarda sıfırdan yaratıldı.  Bu, tüm genomların somut bir forma aktarılmasıyla tıbbi ve bilimsel ilerlemenin nasıl sağlanabileceğinin çok iyi bir örnek teşkil etti.


Bu, tüm genom sentezi, hızla büyüyen sentetik biyolojinin bir sonraki adımını oluşturuyor. Bilim insanları, genetik dizileri tasarlamak için yazılım kullanıyor ve ardından mikroplara yeni kodlar ekliyor. Yeniden programlanan bakteri daha sonra istenen bir işi yapabiliyor. Bu istenen işlerin başında ise yeni ilaçlar üretimi ilk sırada yer almaktadır. 


Sonraki adımda bitkiler, hayvanlar ve insanlar üzerinde genom çalışmalarıdır. Elbette tüm genom sentezi çalışmaları kötüye kullanılabilinir. En büyük korku, silah sınıfı patojenler veya ürettikleri toksinlerin kötüye kullanımı. Bu sorunu engellemek için bilim insanlarının ve mühendislerin, yeni tehditlerin yayılmasını gerçek zamanlı olarak izleyen, tespit eden ve engelleyen kapsamlı güvenlik ağları geliştirmeleri, mutlaka gerekecektir.


Çeviri :İnanç Kaya 

Kaynak :https://www.spektrum.de/news/die-synthese-des-gesamten-genoms/1802321

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...