19 Ekim 2020 Pazartesi

Din, Çocukları Daha Az Sosyal ve Hoşgörüsüz Yapıyor

 Din, Çocukları Daha Az Sosyal ve Hoşgörüsüz Yapıyor 


Araştırmacılar, farklı kültürlerden 1000'den fazla çocukla yaptıkları araştırma sonucunda, dini öğretiler ile yetiştirilen çocukların ateist olarak yetiştirilen çocuklardan daha fazla sosyal olmadığını kanıtladı. 


Hıristiyanlar ve Müslümanlar tarafından büyütülen çocuklar, yaşıtlarıyla elindekileri daha az paylaşıyor. Aynı zamanda anti-sosyal davranışlar gösterenleri daha sert şekilde cezalandırmak istiyorlar. Aileler ne kadar dindarsa, bu davranış çocukta o kadar belirginleşiyor.


Chicago (ABD). Dinler genellikle ahlak için önemli bir kılavuz olarak kabul edilir ve popüler inanca göre toplumlarda sosyal davranışı pozitif anlamda daha da teşvik etmeleri gerekir. 


Chicago Üniversitesi'nden Jean Decety, "Bu görüş o kadar kökleşmiş ki, dindar olmayan insanlar bazı toplumlarda ahlaki açıdan şüpheli bile görülüyor" diyor . Önceki çalışmalar, dinlerin katılığının, sosyal ve ekolojik faktörlere son derece bağlı olduğunu ve ahlaki davranışın günün saati, stres seviyesi veya dil gibi faktörlerden etkilendiğini göstermişti.


Araştırmaya 1000'den fazla çocuk katıldı


Decety ve meslektaşları, çocukların din eğitimi sayesinde, gerçekten daha sosyal ve daha cömert bir davranışa geçip geçmediğini merak ediyorlardı . Bunu araştırmak için, beş ile on iki yaşları arasındaki 1.100'den fazla çocuk üzerinde oyun deneyleri gerçekleştirdiler. 


Çocuklar Kanada, ABD, Ürdün, Türkiye, Çin ve Güney Afrika'dan farklı kültür ve inançlardan geliyordu. 

Bu çocukların 

yaklaşık yüzde 40'ı Müslüman,

yüzde 25'in biraz altında Hristiyan yaklaşık yüzde 27'si ise ateist

Geriye kalan katılımcı çocuklar ise yüzde sekiz ile Yahudiler, Hindular ve Budistlerden oluşuyordu.


İlk oyunda, çocuklardan aynı etnik-dini geçmişe sahip olmasına rağmen tanımadıkları bir çocukla kaç tane çıkartma (figürlü etiket) paylaşmak istediklerine, kendilerinin karar vermeleri istendi. Deneyin ikinci bölümünde ise çocuklara, bir oyuncunun diğerini ittiği kısa bir film izlettirildi. Daha sonra çocuklardan eylemin ahlaki açıdan doğru olup olmadığını ve iten kişinin nasıl cezalandırılması gerektiğini, değerlendirmeleri istendi.


Ateistler dindar çocuklardan daha cömert


Araştırmacılar, değerlendirmelerinin ardından şaşırtıcı bir şekilde, en cömert ve paylaşmayı en çok bilen çocukların dindar ailelerin çocukları değil, ateist ailelerin çocukları olduğunu buldular. 


İki büyük dünya dininin yani Hıristiyanların ve Müslümanların çocukları en az fedakar olanlardı. Araştırmacılar ayrıca, bir çocuğun ne kadar dindar yetiştirilirse, o kadar cimri olduğunu fark etti.


Araştırmacılar Current Biology dergisinde "Aileleri iki büyük dünya dinine mensup olan çocuklar, dindar olmayan hanelerden gelen çocuklardan açıkça daha az fedakar " diyen bir makale yayınladılar. 


Ayrıca, dindar çocuklar ateistlerden daha hoşgörüsüz


Çalışmanın şaşırtıcı sonuçlarından biri ; Dini olarak yetiştirilmiş çocukların, gösterilen kısa filmdeki saldırgan kişiyi, ateist ailelerden gelen akranlarından önemli ölçüde daha kaba veya kızgın bulmalarıydı. Aynı zamanda özellikle Müslüman çocuklar, failin çok daha ağır cezalandırılmasını istediğini, söyledi.


Decety, "Daha önceki araştırmalar, zaten dindar insanların dindar olmayanlardan  kesinlikle, daha iyi olmadığını göstermişti" diyor. 


Aynı zamanda “Şimdi bu araştırma ile, bunun ötesine geçtik ve sadece dindar insanların değil, onların çocuklarının da daha az paylaşımcı ve fedakar olduklarını kanıtladık.” dedi.


Böylelikle, deneyin ikinci bölümünün sonuçları, dindar insanların diğer insanlara karşı daha hoşgörüsüz olduğunu doğruladı.


Çeviri: İnanç Kaya

Kaynak: https://www.forschung-und-wissen.de/nachrichten/psychologie/religion-macht-kinder-unsozial-und-intolerant-13372250

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...