5 Eylül 2020 Cumartesi

Vücut Ağırlığı ile Beyne Giden Kan Akışı Arasındaki Bağ Bulundu

İnsanın yaşı ne olursa olsun fazla kilolu olması beyninde zayıf kan dolaşımına neden oluyor. Kilolu olmak ile beyin arasındaki doğrusal ilişki öncelikle hafıza ve öğrenmeden sorumlu olan tüm bölgeleri etkiliyor. İşte bu çok net sonuç nedeniyle, aşırı kilolu insanların neden Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğu anlaşılıyor.


University College London tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, aşırı kilolu olmanın demans riskini yüzde 30'a kadar artırdığını gösterdi. Ek olarak daha önceki araştırmalar da bilim insanları, obezitenin ergenlerde bile beyaz beyin maddesine zarar verdiğini zaten göstermişti. Fakat önceki çalışmalar, obezitenin hangi süreçlerinin beyne zarar vermede sorumlu olduğunu göstermemişti.

(California) Amen Klinik'te çalışan araştırmacılar, Journal of Alzheimer Hastalığı dergisinde, 17.000 erkek ve kadında beyne giden kan akışını inceleyen bir çalışma yayınladılar.

Deneklere, yayılan gama radyasyonu yoluyla beyindeki dağılımı gözlemlemelerini sağlayan hafif radyoaktif bir kontrast madde verildiği bir prosedür olan tek foton emisyon tomografisi (SPECT) kullanılarak veriler toplandı. Beynin hangi bölgelerine ne kadar kan verildiğini belgelemek için hem dinlenme sırasında hem de konsantrasyon görevi sırasında denekler üzerinde tekrarlanan taramalar gerçekleştirdiler.


Fazla kilolu olmak kan akışını azaltır

Bilim adamları, beyin kan akışı ile vücut kitle indeksi (BMI) arasında neredeyse doğrusal bir ilişki keşfettiler. Spesifik olarak, beynin önemli bölgelerine kan akışı ne kadar az olursa, kişi o kadar fazla kilolu oluyor. Bu hem dinlenme durumunda hem de konsantrasyon gerektiren işlerde örneğin bulmaca çözerken de meydana geliyor. Bu durum obezite olmayan biraz fazla kilolu insanlarda bile gözlemlendi.

Klinik araştırmacılarına göre, "Alzheimer hastalığına yatkın olan beyin bölgelerinde bu durum özellikle çok daha belirgin."

Etkilenenler bölgeler arasında ; Hafıza için önemli olan hipokampus bölgesi, öğrenme ve hafıza için önemli olan singulat girus ile temporal ve paryetal loblar yer alıyor. Tüm deneklerde, bu bölgelerdeki kan akışı, yaşa bakılmaksızın artan kilo ile azaldığı tespit edildi.


Yetersiz kan dolaşımı demans riskini artırır

Yetersiz kan akışı, uzun vadede beyin maddesinin parçalanmasını hızlandırır ve işlevselliğin bozulmasına neden olur. Bilim adamları, bu nedenle, "sonuçların, obezitenin Alzheimer için neden bir risk faktörü olduğuna dair olası bir fizyolojik açıklama sağlayabileceğini" belirtiyorlar.

Kısacası fazla kiloya sahip olmak vücut sağlığına değilse bile beyin ve zihinsel performansa zarar veriyor.

Çeviri : İnanç Kaya
Kaynak : https://www.forschung-und-wissen.de/nachrichten/medizin/uebergewicht-stoert-durchblutung-des-gehirns-13374067?fbclid=IwAR3B1Lo2uziC9MR0ASUyfe1xgd-nIdbgflgDGIsiG-7m0MPmy3xPvHCTZqU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...