3 Temmuz 2020 Cuma

Neandertal Geni Olan Kadınlar Daha Fazla Çocuk Doğurur


Araştırmanın sahipleri Almanya Leipzig`deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü ve İsveç`teki Karolinska Enstitüsü araştırmacıları. Yapılan araştırmalar sonucunda Neandertal geni olan kadınların daha fazla çocuk doğurduğu, bulgusu Moleküler Biyoloji ve Evrim dergisinde bir makale olarak yayınlandı.

Avrupa`daki her üç kadından biri, progesteron reseptörünü Neanderthal`lerden miras almış durumda. Progesteron reseptörü, doğurganlığın artması, hamileliğin başlangıcında daha az kanama ve daha az düşük ile ilişkili bir gen varyantıdır.

Max Planck Evrim Antropolojisi Enstitüsü araştırmacısı Hugo Zeberg, “Progesteron reseptörü araştırmasının, Neandertallerden modern insanlara aktarılan genetik varyantların bugün yaşayan insanlar üzerinde nasıl bir etki yarattığını göstermesi bakımından önemli” olduğunu dile getiriyor.

Progesteron, adet döngüsünde ve hamilelikte önemli bir rol oynayan hormondur. Bu araştırma ,244.000 kadın da dahil olmak üzere 450.000'den fazla insandan elde edilen biyo-banka verilerinin analizi ile yapılmıştır.

Bu araştırmadan çıkan sonuç, Avrupa'daki neredeyse her üç kadından birinin, progesteron reseptörünü Neandertallerden aldığını göstermektedir. Kadınların yüzde 29'u Neandertal reseptörünün bir kopyasını taşır ve hatta Avrupa'daki kadınların yüzde üçü ise Neandertallerden alınmış iki gen kopyası taşır.

Hugo Zeberg`e göre : “Bu geni Neandertal`lerden miras alan kadınların oranı, diğer Neandertal gen varyantlarını miras alanların oranının yaklaşık on katı.”

"Sonuçlarımız, Neandertal varyantının günümüz insanlarında doğurganlık üzerinde yararlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir." diyerek, açıklamasına devam ediyor.

Çalışma, reseptörün Neandertal varyantına sahip kadınların genellikle hamileliğin başında daha az kanamaya ve daha az düşüklere sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca daha fazla çocuk doğururlar. Moleküler analizler, bu kadınların hücrelerinde daha fazla progesteron reseptörü ürettiğini gördü. Bu da progesterona duyarlılığın artmasını sağlıyor ve böylece erken düşüklere ve kanamaya karşı korunmaya neden oluyor.

Çeviri : İnanç Kaya

Kaynak : https://idw-online.de/de/news748004?fbclid=IwAR3mEC9nWQ7x9C7lnOWXuL6HU_AH0R3Tr97hb4h6OLP8_8uqK0S3Al_kjMA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...