4 Kasım 2017 Cumartesi

Yeni Orangutan Türü Keşfedildi

... Ve muhtemelen çok yakında soyu tükenecek.: Sumatra (Endonezya)' da yeni tanımlanan bu türün son bireyleri de ölmek üzere.

Batı Sumatra, Batang Toru ormanında, izole edilmiş bir şekilde yaşayan bu orangutan türü yeni bir popülasyon türüdür.  Antropolog ve korumacı Erik Meijaard raporuna göre, bu yeni keşfedilen orangutan türünün genetiği,  Christended Pongo Tapanuliensis türleri popülasyonuna daha yakın. Bildiğimiz klasik orangutanlardan ise kafaları daha küçük ve yüzleri daha sığ.   



Zaten yaklaşık 100 yıl öncesinden. bir araştırmacı bölgede büyük maymun popülasyonu yaşadığını bildirmişti. Uzmanlar ölü bir hayvanin izinden ancak bu türü keşfedebildiler. Diğer orangutan türleri arasında genetik testler ve karşılaştırmalar yapıldı. Buna göre, Batang Toru türü orangutanların, sekiz milyon yıl önce bir kara köprü ile adaya göç ediyor. Orijinal orangutanlar ilişkileri sonucu yeni tür gelişiyor. Bununla birlikte, yeni türün sadece yaklaşık 800 bireyi var. Bu onu en tehlikeli maymun türü yapıyor çünkü hayatta kalmak için saldırmak ve kendilerini korumak zorundalar. P. tapanuliensis ve bu yeni tür orangutanlar, muhtemelen 21. yüzyılın sonunda, hayatta olmayacak.Ayrıca, Endonezya hükümeti bölgede bir baraj inşa etmeyi planlıyor, bu da yaşam alanlarının kısıtlanmasından dolayı,  türlerin yok olmasını hızlandıracaktır.

Özgün Çeviri : İnanç Kaya

Kaynak : http://www.spektrum.de/news/neue-orang-utan-art-entdeckt/1515379

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...