6 Kasım 2017 Pazartesi

Uzay Uçuşlarının Gerçekleştirilmesini Sağlayan Mucit, Konstantin Ziolkowski,

“Dünya insanlığın beşiğidir, Ancak hiç kimse beşikte, sonsuza kadar kalamaz. Güneş sistemi de, bizim anaokulumuzdur.” sözünün sahibi, olağanüstü öngörüsü ve fikirleriyle, çağının çok ötesinde bir beyin, Ziolkowski.


Her ne kadar Çarlık Rusya`sında çok az ilgi görmüş olsa da, daha sonra Rus politikacıları Ziolkowski adını ölümsüzleştirmek için çok iyi adımlar atmışlardır. Ayın karanlık yüzünde bir kratere ve bir asteroide adı verildi. Hayatının uzunca bir kesitinin geçtiği Kaluga`da ki evi uzay müzesi oldu. Portresi, bozuk paranın (1 ruble) arka yüzüne basıldı. Bir Rus şehri olan Uglegorsk`un adi,, 2015 yılında Putin`in girişimi ile Ziolkowski olarak değiştirildi. Berlin`in Marzahn semtindeki 6. Politeknik Lisesi'nin adı 1990'dan sonradan Ziolkowski olarak değiştirildi. Sadece Rusya değil, bilime yatırım yapan bütün ülkeler, Ziolkowski adını ölümsüzleştirmek ve duydukları saygıyı göstermek için girişimlerde bulundu.
Apollo 13`ün görüntülediği, Ay`in karanlık yüzündeki Ziolkowski krateri


Çarlık Rusya`nda sefillik çeken mucide, SSCB son zamanlarında sahip çıkmış olsa da, Sovyetler Birliği'nin siyasi sisteminde, Ziolkowski'nin eserleri artık hak ettiği gibi tanınmış ve desteklenmiştir. Onun düşüncesi hiç olmadığı kadar, popüler olmuştur.

Hayatı, Fikirleri ve Dünya`da Tanınması

1857 yılında dogan Ziolkowski, 10 yaşında geçirdiği kızıl hastalığı sonucu duyma yeteneğini kaybetti ve okuldan ayrılmak zorunda kaldı. İster istemez kendini toplumdan soyutladı. Babası, Polonya kökenli ortodoks bir rahip, annesi ise tatar kökenli bir ev hanımıydı. Eğitimine evde kendisini yetiştirerek devam etmeye başladı. Jules Verne`nin romanlarını okudu ve çok etkilendi. Bilim kurgu ile tanışması işte bu dönemde oldu. Babasının küçük kütüphanesinde çok fazla zaman harcıyor, fen ve matematik kitaplarını okuyordu. Kitaplardan mekanik, diferansiyel ve integral hesabı prensiplerini öğreniyordu. Zorlukların üstesinden gelmek, problem çözme, kendi düşünce modellerini yaratma konularında, kendisini geliştirmek için şehrin kütüphanesini sık sık ziyaret ediyordu.  

Ailesi Ziolkowski`yi okuması için, 16 yaşındayken, Moskova`ya göndermiş olsa da buna ancak, maddi imkansızlıklardan dolayı 3 yıl dayanabiliyorlar. Orada astronomi, mekanik ve geometri okuyarak, kendisini daha çok geliştirdi. Ancak okulu bitiremeden evine geri döndü. Yaşadığı Kaluga`ya döndükten sonra matematik öğretmenliği yaptı. Evlendi ve bir çocuğu oldu. Rus Devrimi sırasında toplumdan tamamen soyutlanmış, kendini uzay uçuşları hakkında teorik bilgiler içeren kitaplar ve bilim kurgu romanları yazmaya verdi.

Konstantin Eduardowitsch Ziolkowski, uzay yolculuğunun öncülerinden en önemlisidir. Modern astronominin kurucusu ve bu alanda en ünlü amatör araştırmacı olarak kabul edilir. Hatta Tolstoy ünlü bilim kurgu romanı “Aelita” da uzay gemisi betimlemesi ve bilgileri tamamen Ziolkowski'nin fikirleridir. Onun teknik vizyonu, ancak, hayatının son evrelerinde bilim insanları ve teknisyenler tarafından anlaşıldı.

Uzay uçuşlarında, roket yapımında, birçokları için ilham kaynağı oldu. Kitaplarının ve teorilerinin ilk dikkat çekmesi, avrupalı roket yapımcıların kitaplarını okuması ile 1923 yılında oldu. Tahta bir kulübede, kendi halinde yaşayan ve neredeyse hiç duyamayan büyük mucide, daha sonra ülkesi, bilime kazandırdıklarından dolayı, emekli maaşı bağladı. Kıymetinin bilinmesinden 12 yıl sonrada öldü.

Ölümüne kadar uzay ve hava taşımacılığı üzerine 35 kitap, 500 kadar makale yazdı. 1886`da “Balon Metallitscheski” ( Tamamen metalden uzay gemisi teorisi), 1892`de “Theoria Aerostatika” en önemlilerindendir.

İnanılmaz bir öngörü ile, 1895 yılında ilk defa bir uzay kulesini ve bir uzay asansörü yapımını önerdi. Bu konuda çizimler ve hesaplamalar yaptı.

Evindeki bir odada, ilk rüzgar tünelini inşa etti. Farklı nesnelerin, hava direncini ölçerek, deneyler yaptı. Her geçen yıl daha fazla kendini, roket bilimine adadı.

İlk önce havai fişek ve askeri amaçlarla kullanılan katı roket güçlendiricilerin, uzay uçuşları için çok zayıf olacağını fark etti. Bu nedenle, sıvı roket iticiler (hidrojen, oksijen ve hidrokarbonlar) kullanımı önerdi. İşte bu, uzay uçuşları için bir devrimdi.

İşinin ve teorilerinin doruk noktası “Tepkili başlıklı(roketli) uzay gemisi ile keşif” adı altında, Rus dergisi Scientific Rundschau`da 1903 yılında, yayınlanan “roket denklemi” ile ilgili makalesi oldu. Ziolkowski yazısında, sıvı itici roketlerin çalışma prensibine ek olarak, yanma odasını, soğutma roket iticilerin ve merkezkaç kontrollerini detaylı bir şekilde anlatarak, “çok kademeli roket” ilkesini bilime kazandırdı. Ülkesi, bu ilkeler ile uzay roketleri projesinde ilklere imza attı. Uzay araçlarını, Dünya`nın yer çekiminden kurtarmayı başarıp, diğer gezegenlere seyahati gerçekleştirebildiler.. .

Ziolkowski, Roket biliminin kurucusu, Tepkili motorların mucidi, uzay istasyonları, uzayın endüstriyel kullanımlar ve kaynaklarını kullanımı konularına ilk değinen bilgin.  İnsanoğlunun, 1957 yılında, uzay yolculuğu yapacağını söyledi. ( Yuri Gagarin 1961`de uzaya çıkan ilk insan oldu.). Ne yazık ki, fikirlerinin pratikte uygulanmasına tanık olamadı. 1935`te vefat ettiğinde Rus halkının neredeyse tamamı kendisini “uzay yolculuğunun öncüsü” olarak tanıyordu.


Özgün Çeviri ; İnanç Kaya
Kaynak : http://www.geo.de/magazine/geo-epoche/16975-rtkl-konstantin-ziolkowskij-vision-eines-sonderlings

https://de.wikipedia.org/wiki/Konstantin_Eduardowitsch_Ziolkowski





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...