4 Kasım 2017 Cumartesi

İlk Ağaçlar Neden Öldü


İlk ağaçların iç yaşamları modern mirasçılarından daha karmaşıktı. Bu da uzun süredir olmayışlarının, yok oluşlarının sebebi olabilir. Çünkü bu karmaşıklık, kendi büyümelerini kendileri için zorlaştırdı ve yok olmalarına sebep oldu

Çinli araştırmacılar, ülkenin kuzeybatısında, çok iyi korunmuş,bir ilk ağaç türü fosili buldular.
Buldukları fosil, yeryüzündeki ilk ağaçlardandı: Çin'in kuzeybatısındaki araştırmacılar şimdi daha çok, 300 milyon yıllık kütüklerden oluşan, yeni fosiller de keşfettiler.


"Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları" in  dergisinde, bu kütüklerin nasıl iyi korunduğundan, yaptıkları araştırma sonucuna kadar birçok konuya değinen bilgileri yayınladılar.On iki metre yüksekliğe ulaşabilen fanlı taç hurma ağaçları da yazının içinde yer aldı.

Bu cladoxylopsida grubundan ağaçların, bir türün kalıntılarına Xinicaulis lignescens denir. 390 milyon yıl önce ülkeyi fethetmişler ve dolayısıyla doğal tarihin anahtar bir safhasını başlatan ilk ağaçlar olmuşlar. Yeryüzünü ve atmosferini de kararlı bir şekilde değiştirmişlerdir.

Fosil kütüklerinden biri 70 santimetre kalınlığındadır ve 374 milyon yıllıktır. Hücresel yapı çok iyi korunmuş. Dolayısıyla, ilk ağaçların iç işleyişleri ile ilgili ipuçları elde edilebildi. Verileri değerlendiren Çin Bilimler Akademisi`nden Hong-O Xu bu ilk ağaçların günümüzdeki gibi tek bireysel iplikçikten oluşmadığını, “yüzlerce bireysel iplikçiklere” sahip olduklarını artık kesin olarak bildiklerini ifade etti. Bu iplikçikler sırayla, suyun bitki boyunca taşınmasını sağlayan odunsu bir hücre dokusu olan ksillemi içerir.

Bununla birlikte, iplikler günümüzdeki ağaçlar gibi, merkezde değil.  Daha modern ağaçlarda, halka şeklinde bir doku tabakası kalınlık büyümesi adı verilen genişlikte büyümeyi dengeler. Fakat ilk ağaçlarda ise, küçük şeritlerin her birinin kendi halkaları vardı ve bu yüzden dış kabuk ağaç genişliğinde dengeyi sağlayamadı ve dış kabuğunu devamlı parçalanmak zorunda kaldı.

Belki de böyle bir handikapla yetişmek çok zordu. İlk ağaçlar ( cladoxylopsi) da, Neanderthal zamanları, sonunda kayboldu ve Archaeopteris modern ağaçların atasıda ilk ağaçlardan kalan boşluğu kısa sürede doldurarak, ülkeyi fethetti.

Özgün Çeviri : İnanç Kaya

Fotoğraf: Hong-He Xu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...