24 Haziran 2016 Cuma

UZAY MARATON REKORU MARS´TAN BEKLENİYOR

MER (Mars Keşif Aracı Misyonu), NASA tarafından Mars'a gönderilen uzay araçlarından meydana gelen bir projedir. Proje 2003 yılında başlamıştır. Spirit ve Oppurtunity bu proje kapsamında şimdiye kadar gönderilen uzay araçları olmuştur. Projenin amacı Mars yüzeyini ve jeolojisini tanımlamaktır.
İşte bu araçlardan biri olan Oppurtunity`den gelecek bu rekor. Şimdiye kadar rekoru elinde tutan Rus yapımı,ay yüzeyinde keşif yapan araç olan Lunokhod 2 ye aitti. Toplam 39 kilometre yol almıştı. 1 kilometrelik alanı keşfetmesi için gönderilen Opportunity'nin kat ettiği mesafe 40 kilometreyi aştı.
Bu keşifciler, iniş yaptıkları katı yüzeyde, yüzeyden fotoğraf çekebilen, havayı ve toprağı analiz edebilecek araç ve gereç donanımlarına sahiptir.. Bazıları indikleri yerde kalırken, bazıları da motorları sayesinde çevrede dolaşabiliyorlar.
Marsa 11 yıl önce gönderilen Oppurtunity keşif aracının bu kadar dayanaklı olabileceğini tahmin etmeyen NASA, Mars`ın Maraton Vadisine yönlendirdikleri aracın misyonunu tamamladığında toplamda 42 kilometrelik yol katedeceğini ve bunun da Dünya dışında en fazla yol alınan uzay keşif aracı rekoru olacağını dile getirdiler. Marstaki vadiye Maraton Vadisi adi verilmesinin de maraton yarışlarının sınırı olan 42,2 km olması ile açıklıyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...