24 Haziran 2016 Cuma

IŞIK HIZI NIÇIN KULLANILIR ?

Çünkü, uzayın akıl almaz büyüklüğü düşünüldüğünde gezegenlerin, süpernovaların ya da yıldızların arasındaki mesafelerin kilometre ile ifade edilmesi komik olacaktır. Bunun yerin mesafeleri “ışık yılı” olarak ifade edilen sabit ile tanımlanır ki, bu da ışığın bir yıl içinde aldığı yol manasına gelmektedir. Dünyamizin içinde bulunduğu en yakın gezegenlerin mesafelerini bile hesaplarken eğer kilometre ölçüsünü kullansaydık sayımızın yanında en az 12 adet sıfır koymamız gerekirdi.
Işık hızı, saniyede yaklaşık 300.000 km dir, Bu miktarın büyüklüğünü anlamak için karşılaştırma yapmamız gerekirse; Bu hızla hareket eden bir tren düşününüz, bu tren bir saniye içinde tam 7 kere Dünya´nın çevresini dolaşabilir.
Işık hızı sabittir, bir ışık demetini ne kadar kovalarsaniz kovalayın, yine de sizden ışık hızında uzaklaşacaktır. Hiçbir şey ışık hızından daha hızlı gidemez. Çünkü bir şeyin hızı ne kadar artarsa E=mc2 formülünde görüldüğü gibi kütleside o kadar artar ve o kütleyi itmek için sonsuz enerji gerekir ki bu da imkansizdir.
Yazan : Inanc Kaya Kızılkaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...