8 Haziran 2016 Çarşamba

İnsanlı Uzay Uçuşunun Antik Tarihi

Bundan 55 yıl önce tam da bugün, Yuri Gagarin uzaya çıkan ilk insan oldu. Aslında bilimkurgu, antik çağlardan beri bu uçuşu öngörmüş ve verilen pek çok eserde mümkünlüğünü anlatmıştı.

2. Yüzyıl’da Samsatlı Lukianos (Lucian), “Gerçek Bir Öykü (A True Story)” adlı kitabında Ay’a yolculuğu anlatmaktadır. Öyküde Lukianos ve arkadaşları, bir tekneyle Herkül Sutunları’nın (Cebelitarık) batısındaki denizlere açılmayı başarırlar. Bu noktada belirtmek gerekir ki Lukianos’un zamanında Cebelitarık’ın ötesi keşfedilmemiş gizemli bir diyar olarak bilinmekteydi. Tekne, bu gizemli su diyarında yol alırken ansızın bir fırtına kopar. Dalgalar, fırtınanın da şiddetiyle gemiyi gökyüzüne fırlatır. Yelkenleri rüzgarda yalazlanan tekneyle birlikte yedi gün yedi gece göklerde çaresiz gezinirler ve sonunda gökyüzünde parıl parıl parlayan bir adaya ulaşırlar. Bu ada Ay’dan başkası değildir.
Öykünün ilerleyen bölümlerinde Lukianos ve arkadaşları, aylılar ile güneşlilerin savaşlarına tanıklık eder, başka dünyalarda yaşayanların öykülerini dinler ve sonrasında da yeryüzüne geri dönerler.
Lukianos ay
Lukianos’un bu hayal gücü ve öngörüsü, şimdiye kadar kayıt altına alınmış ilk öngörü niteliğindedir. Jules Verne‘den çok daha önce uzayda yaşam olabileceğini ve uzaya roket gönderebileceğimizi hikayelerinde dile getirmiştir. Bilimkurgu Kulübü olarak, “İnsanlı Uzay Uçuşu“nun ilk defa gerçekleştirildiği bu günde, Lukianos’u anmadan kutlamanın eksik kalacağını düşündük.
Lukianos’la ilgili şu küçük bilgiyi de vermek gerek: Kendisi Samsatlıdır. Eski adıyla Samasotakenti, adını büyük ölçüde  korumayı başararak günümüze kadar gelmiştir. Samsat bugün,Adıyaman iline bağlı bir ilçedir. Yani dünyanın bilinen ilk bilimkurgu yazarı bu topraklardan çıkmıştır. Keşke bu tarihi gerçeği sahiplenerek, bilimkurgu alanında gelişmiş bir ülke olabilseydik…
Lukianos’un kitapları ve hikayeleri, Antik dönem yazarlarını etkilediği kadar, çağımızın yazarlarına bile ilham vermeyi sürdürüyor. Bilimkurgu yazarları, kendi toplumlarının durumlarına ve teknolojik düzeylerine dayanarak, hayal güçlerinin de yardımıyla pek çok muhteşem eser yarattı.
luciano de samosata
Teknolojik olarak her ne kadar sadece 50 yıldır uzaya çıkabiliyor olsak da, bilimkurgu bunu tam 2000 bin yıl önce gerçekleştirmeyi başardı. Kim bilir bugün bize uçuk gelen kimi bilimkurgu filmleri ya da romanları da, belki bundan 2000 yıl sonra gerçeğe dönüşecek.
Unutmayın, özgür düşünebilenlerin dünyasıdır bilimkurgu. Ne demişler:
“Bilimkurgucular hayal eder, bilim insanları gerçekleştirir…”
Hazırlayan: İnanç Kaya 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...