8 Haziran 2016 Çarşamba

CERN VE PROF. DR. ENGİN ARIK

Isparta’ daki uçak kazasında ölen fizikçi Prof. Dr. Engin Arık , Türkiye’ nin, dünyanın en büyük nükleer araştırma merkezi CERN “e tam üye olabilmesi için 40 yıl uğraştı. Ancak kazada 5 meslektaşıyla birlikte yaşamını yitirince çalışmaları yarım kaldı. Yaşasaydı Türkiye “de büyük bir araştırma merkezi kurmayı hedefliyordu.
Hatta, Sadece deneysel yüksek enerji fiziği alanında yaptığı çalışmalarla sınırlı kalmayan Arık, Türkiye'de çok önemli rezervleri bulunan toryum madeninin enerji sorununa temiz ve ekonomik bir çözüm olabileceği ve olması gerektiği yönündeki görüşleri ve çalışmalarıyla tanındı. Bu doğrultuda, Türkiye'nin toryum ile elektrik enerjisi üretebilme olanağına kavuştuğunda trilyonlarca varil petrole eş değerde bir enerji kaynağının sahibi olacağını ileri sürdü.
Cern`ün insanliığın geleceğinde çok önemli bir yer olduğunu bilen bilim kadını prof. dr. Engin Arık, Türkiye`nin de geleceğinde bilimin büyük bir yeri olması için çok uğraştı. Kesinlikle ismi, her genç tarafından bilinmeli ve yaşatılmalıdır.
Cern labaratuvarlarına yaptığım gezide en çok dikkatimi çekenlerden biri, sicim teorisinin "Herşeyin Teorisi" olma konusunda ki bilim insanlarinin umudu idi. Bilmeyenler için sicim teorisine kısaca değinmek gerekir ise : Eğer standart modeldeki varsayılan nokta parçacıklar, bugünki teknolojik kapasitemizin cok ötesinde bir kesinlikle incelenebilirse, bu parçacıkların her birinin salınım halinde, çok küçük birer sicimden oluştuğu görülecek der.
Tipik bir sicimin uzunluğu, yaklaşık olarak Planck uzunluğuna eşittir, yani bir sicim bir atomun çekirdeğinden yüz milyar kere milyar (10 üzeri 20) defa küçüktür. Günümüzde yapılan deneylerin, maddenin mikro seviyede sicimlere dayalı doğasını çözemiyor olmasında şaşılacak birşey yok aslında. Bu oran o kadar küçük bir oran ki, bunu ispatlayacak teknolojimiz şimdilik yok. Çünkü, sicimler atomaltı parçacıklar ölçeğinde bile çok ama çok küçüktür. Bir sicimin bir nokta parçacık olmadığını doğrudan gösterebilmek için, maddeleri bugüne dek yapılmış olanlardan milyon kere milyar kat daha yüksek bir enerjiyle çarpıştıracak bir hızlandırıcımız olması gerekiyor.
Sicim kuramına göre, temel bir "parçacığın" özellikleri ( kütlesi ve farklı kuvvet yükleri) içteki sicimin gerçekleştirdiği titreşim örüntüsüyle belirlenir.
2. ci Fotoğrafta gördüğünüz sunum ise Sicim kuramının formülünü içeren el yazısı bir dökümandır. Söylediklerine göre de sicim kuraminin ispatı, gelecek kuşaklara bırakılacak bir ödev niteliğindedir.
Yazan : İnanç Kaya 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...