29 Mayıs 2016 Pazar

Okyanuslar Alarm Veriyor

12 Arastırma kurumunun ortak çalışması sonucunda, okyanuslarda beş trilyon plastik parçasının yüzdüğü açıklandı. Olayın boyutunun ne kadar korkunç olduğunu anlatabilmek için, parçalanarak plastiklerin okyanuslarda ince bir katman oluşturduğunu ve küçük balıklar dahil, çoğu balığın midesinde olduğunu sanırım söylemek zorundayız.



Bilim insanları, her yıl kıyılarımızdan okyanuslara 5 milyon ton civarında plastiğin döküldüğünü düşünüyor. Bu plastik akışını yavaşlatmak ve mevcut kirliliği ortadan kaldırmak için, potansiyel kaynakları araştıran yetkililer listenin başında Çin`in olduğunu ve kıyıda yaşayan her ülkenin vatandaşlarının da bir şekilde bu kirliliğe katkıda bulunduğunu dile getirdiler.

Okyanusların dibine çöken plastikler haricinde bir de trilyonlarca ufalanmış plastik parcalarının toplanabilmesi büyük bir sorun. Inrernational Coastal Cleanup ( Uluslararası Kıyı Temizleme ) gönüllüleri tüm dünyada 5.500 tondan fazla kıyı çöpü topladı. Bunun içinde 940.000 den fazla plastik şişe vardı.

Çözüm ise, plastik kullanımını tamamen yasaklamak. Ortalama bir Amerikalı yılda 84 kilo plastiği çöpe atıyor. California`da ( San Jose bölgesinde) naylon poşet kullanımı yasaklanınca şehrin su kanallarında ki tıkanıklıklar % 90 azaldı. Dere ve nehirlerde ki naylon çöplerde % 60 düşüş oldu. Eğer yasaklanmasaydı bu çöpler direkt Pasifik Okyanusuna dökülecekti.

Birçok deniz canlısı, kaplumbağa ve deniz kuşu çeşidi, sindirim sistemlerini tikayan plastik parçaları yüzünden ölüyor.

Düzenleyen : Inanc Kaya Kizilkaya
Kaynak : Popüler Science

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...