3 Mayıs 2020 Pazar

İlginç Genel Kültür Bilgileri

---Bilim insanlarınca dünyanın en güvenilir yeri, Japonya'nın Okinawa adası. Bu adada 100 yaşını geçmiş, 450 kişi yaşıyor. 

--- Bilim insani Nikola Tesla`nın garip bir özelliği vardı. Günlük hayatta karşılaştığı sayılar üçe bölünüyor olmalıydı. Kaldığı otel odasının numarasından, randevularının saatine kadar bu takıntısı hayatına büyük bir yön verdi. 

---Giyotin tarihte damla kılıç ya da kafa kesme makinesi olarak da adlandırılır. Önceden ölüm cezası almışlar için uygulanan bir yöntemdir.Giyotini tasarlayan ve bu buluşun sahibi Fransiz doktor Joseph-Ignace Guillotin`dır.

---Orta ve Güney Amerika'da yaşayan günde 18 saatlerini uykuyla geçiren tembel hayvanlar yediklerini sindirebilmek için iki hafta ile bir ay arası zamana ihtiyaç duyarlar. Ayrıca tuvalet ihtiyaçlarını karşılamaya üşendiği için ölen tembel hayvan sayısı da oldukça fazladır.

---Bir renkli kurşun kalemin bitebilmesi için 56 kilometrelik çizgi çizmek gerekir.

---Her yıl sadece Londra'nın metro istasyonlarında unutulan şemsiye sayısı yılda 75 bindir.

---İspanya milli marşı sadece melodiden oluşur, sözleri yoktur.

---Hareket halindeki insanın ayak baş parmakları vücut ağırlığının yaklaşık %40`ını taşır.

---Eski Mısır rahipleri vücutlarındaki bütün kılları traş etmek zorundaydı. Kaşlar, kirpiklerde dahil.

---Uzaktan Kumanda, ilk defa 1948 yılında Amerika`da kullanıldı. Televizyonlara kablo ile bağlı olan kumandanın görevi sadece ekran görüntüsünü büyütüp küçültmekti.

---Dünyada yazımı en uzun sürmüş kitap, Johann Wolfgang von Goethe`nin yazdığı Faust isimli kitaptır. Yazmaya 21 yaşında başlamış ve 36 yıl sonra bitirmiştir.

---Guinness Rekorlar Kitabı, insanların rekorlarının yazılı olduğu bir kitaptır. İlk defa kendi rekorunu da kitaba yazmıştır. Bu kitabın kendi rekoru ise, dünyada en çok çalınan kitap olmasıdır.

---Hamamböcekleri açlıktan ölmeden önce kafasız bir şekilde tam 7 gün yaşayabilirler.

---Basketçi Michael Jordan`ın Nike reklamlarından kazandığı para, Malezya`daki Nike fabrikasında çalışan bütün işçilerin toplam kazancından çok daha fazladır.

---Yüzme Olimpiyatlarında altın madalya sahibi Mark Spitz bir keresinde Rus eğitmenine espri olsun diye başarısında bıyıklarının çok faydası olduğunu, hızlı yüzdürdüğünü ve mermi gibi hızlandırdığını söylemişti. Ertesi yıl ise Rus yüzücülerin tamamı bıyıklı bir şekilde yarışmaya katılmıştı.

---Zehirlenen karıncalar her zaman sağ taraflarına düşerler.

---1 milyar saniye 32 yıl, 1 milyon saniye ise 11 güne tekabül eder

---Eğer arabanızla uzaya gidebilecek bir yol olsaydı, sadece 1 saatlik yolculukla uzaya çıkabilirdiniz.

---Tarihte ismi Jane olan bütün kraliçeler ya öldürüldü, hapse atıldı, tahtan indirildi, genç yaşta öldü ya da kendi kendine delirdi.

---Mercedes ve Porsche`nin ana merkez büroları ve fabrikaları Stuttgart Almanya`dadır ve ikisininde burada ayrı ayrı müzesi bulunmaktadır.

---Dünyada 3600 den fazla yılan türü bulunmaktadır.

---Bilimsel bir araştırmaya göre, kadınlar yalnız uyuduğunda uyku kaliteleri çok daha iyi. Erkekler ise partneri ile uyuduğunda uyku kaliteleri yalnız uyumalarından çok daha iyidir.

---Bütün dünyada yaklaşık 9 milyon insan hapishanelerde tutuluyor. Bu sayının %25`i sadece Amerika Birleşik Devletleri`ndedir.

----Penguenlerin 18 farklı türü vardır. Bu türler 30 santimetre ile bir metre arasında boylara sahiptir.

---Dünyadan Ay`a gönderilen ışığın ulaşma süresi yaklaşık 1,3 saniyedir.

---Kenya`da ehliyet alma sadece 3 gün sürüyor.

---Netflix`in kurucusu Marc Randolph ilk başlarda firmasının adını hiç beğenmiyordu, Onun için firmasından bahsederken köpeğinin ismi olan Kibble ismini kullanıyordu.

---Hamileliğin 6. ayında bebeğin kalbi kan pompalamaya başlar.

---Votka ismi Rusçada Woda yani su anlamına gelen kelimeden türetilmiştir.

---Güneş sistemimizde bulunan gezegenlerden sadece dünyanın ismi Bir tanrının adı değildir.

---Samsung ismi Korece üç yıldız anlamına gelir. Koreliler 3 rakamının uğurlu bir sayı olduğuna inanır. Ayrıca Samsung firması ilk olarak 1 mart 1938`de yiyecek satan bir market olarak kurulmuştur.

---Avustralya`nın 1644`ten 1814`e kadar ismi Yeni Hollanda idi. Matthew Flinders bu kıtaya şuan ki ismini verdi.

---Dünyanın en pahalı Noel Ağacı 2010 yılında Birleşik Arap Emirlikleri'nde bir lüks otelde kuruldu. Guinness rekorlar kitabına göre noel ağacına 181 adet çok değerli mücevher takılmış ve ağaç 13 metre yüksekliğindeydi. Değeri ise tam 11 milyon 26 bin 900 dolardı.

---Dünya çapında toplamda 60 bin 65 çeşit ağaç vardır. Almanya'da ise sadece 70 tür ağaç yaşar ve bunlarda genellikle çam ağacı türleridir.

---Facebook`un genel şartlarında “Cinsel içerikli suçlar” işlediyseniz Facebook kullanamazsınız, yazar.

---İzlanda, Grönland ve Antartika`da hiçbir karınca türü bulunmaz.

---Çin seddi 21 milyon 196 bin 180 metre uzunluğundadır.

---Dünyanın en uzun mercan resifi Avustralya Queensland sahili açıklarında Mercan denizinde bulunmaktadır. Toplamda 2600 km genişliğindedir.

---Ortalama ömre sahip bir insan hayatı boyunca 24 yıl 4 ayını uyuyarak geçirir.

----İlginç bir tesadüftür ki, bütün dünyada soygunların çoğu salı günü yapılmıştır.

---Eğer dünyanın tepesinden en alt noktasına kadar bir tünel olsaydı. Bir insanın o tünelden düşerek dibi bulması 42 dakika sürerdi.

---Dünyada ortalama zeka seviyesi (IQ) 90`dan 115`e kadardır. Sadece insanların %1 `nin IQ`sü 135 ve üzeridir.
---Evrende bulunan bütün atom sayılarından çok daha fazla satrançta oyun hamlesi olasılığı vardır.

---Lahana, Karnabahar, Brüksel Lahanası, Brokoli aynı bitkinin sadece farklı üreme formlarıdır. Bu bitki ise Brassica oleracea`dır.

---Bir insanın emerek kanının tamamen boşalabilmesi için toplam 1 milyon 200 bin sivrisinek gerekir.

----Bezelye, dünyada bilinen en eski sebzedir.

---1945`te batan U-1206 denizaltısının batma sebebi, tuvalete giren kaptanın sifona basmak yerine yanlışlıkla başka bir kola basmasıdır.

---Doğaya atılan sadece bir izmarit bile 40 litre suyun kirlenmesine sebep olur.

---Sincaplar, annesini kaybetmiş bebek sincapları yaşayabilmeleri için evlat edinirler.

---Bir araştırmaya göre, dünyada akıllı telefona sahip kişilerin sayısı, diş fırçasına sahip kişilerin sayısından daha fazladır.

---Mc Donalds dünya çapında hergün 68 milyon kişiye yiyecek satıyor. Bu da dünya nüfusunun yaklaşık %1`i demektir.

---Bir yılda şampanya patlatırken kazara ölenlerin sayısı, zehirli örümcek sokmasından ölenlerin sayısından daha fazladır.

---Yeni doğmuş bir mavi balina yavrusu, doğduğu an, 8 metre uzunluğunda ve 8 tondur. İlk yılında yavru balina günde 80 kilo şişmanlar. Bu ise saatte 3,3 kilo alıyor demektir.

Çeviri : İ. Kaya
Kaynak : derfaktenkeller

2 Mayıs 2020 Cumartesi

Dolardan Önce Dünya Parası Deniz Kabuğu`ydu

Eğer bunun gerçek olamayacağını düşünüyorsanız, anlatmama müsaade ediniz. Para, mal ve hizmet takası demektir. Türkçeye de farsça Pare yani küçük parça sözcüğünden geçmiştir. Ülkelerin merkez bankaları ve dünya ticareti basılan paraların karşılığında bir değer sunarlar. Bu paranın sadece bir kağıt parçası olmadığını ve değerini ifade etmesi için gereklidir. Sunulan bu değerler günümüzde ülkenin altın rezervleri ya da petrol dolu varilleridir. Şuan parayla ne satın alabiliyor sanız o zamanda aynı şekilde deniz kabukları ile satın alabiliyor dunuz.


Günümüzdeki para birimleri tarihi çok da eskiye dayanmıyor. İlk ne zaman nerede tam olarak kullanımının başladığı bilinmiyor fakat antik geçmişimizde bu kabukların izini süren araştırmacılar kabile ya da grup yerleşim yerlerinde 8000 yıl öncesine kadar süren para olarak kullanım izleri buldular. 9000 bin yıl önce ise iplere dizilen deniz kabuklarının sadece süs eşyası olarak kullanıldığı ayrıca tarih bilgisi olarak verebileceğimiz önemli bir detaydır.


1300 yıl boyunca birçok ülkede resmi para birimi olarak deniz kabuğu kullanıldı.1500'lü yıllarda yaygınlaşmaya başlayıp 20.ci yüzyıla kadar dünyada kullanılan para bildiğiniz deniz kabuğu idi. Hemen aklınıza fakir ülkeler kullanıyordu sadece düşüncesi geldi ise yanılıyorsunuz. Dünyanın her yerinde birçok ülkenin parası deniz kabuğu veya salyangoz kabuğuydu. Bu kabukların en yaygın kullanılanı ve dünya ticaretinde tanınanı Cypraea moneta idi. Tıpkı şu an para birimlerinin arasında en çok tutulanı dolar olması gibi. Cypraea moneta türü deniz kabukları ise en çok Hint Okyanusu`nda bulunuyor. Sonradan yapılan kazılarda ve tarihsel araştırmalarda bu kabukların hemen hemen her kıtada ve medeniyette kullanıldığı anlaşıldı. Amerika, Sri Lanka, Maldiv adaları, Doğu Hint adaları, Afrika kıyılarındaki ve zamanla iç kesimlerindeki ülkelerde, Malabar`da, Andes ve Meksika Körfezlerinde, Güney ve Doğu Asya'da, Çin, Avustralya, Yeni Gine, Güney Pasifik Adaları, Ortadogu, Kızılderelilerde vs.


Hatta 1845 yılında Nemrut`ta yapılan kazılarda da Cypraea moneta türü deniz kabuğu paraları bulunmuştur.Kısacası insanoğlunun ayak bastığı her kıtada bu paraların izlerine rastlamak mümkün. Kıtalar ve ülkeler arası ticaret ağında bu para çok önemli bir yer tutuyordu. Bazen de aynı kıta içinde bulunan kabilelerde farklı deniz kabukları en değerli para yerine geçebiliyordu. Yinede bu durum ticaret ağını etkileyecek kadar önemli bir ölçüde değildi. Buna en güzel örnek, Avustralya kabileleri arasında görülüyor. Bir kabile için çok önemli ve değerli olan deniz kabuğu türü, öteki kabile için çöp değeri taşıyordu. Bu ise ticari anlaşmazlığı doğuruyordu.


Para olarak değer biçmede deniz kabuğunun parlaklığı, desenleri, uzunluğu, yaşı gibi özellikleri büyük bir kriterdi. Kimi kabuklar ise düzgün parçalara ayrılır, tesbih gibi ipe dizilir ve ucuz olan malların alımında kullanılırdı. Aynı şekilde tipleri benzer olanlarda bir bütün olarak ipe dizilir ve değerlerine göre de bir ürün satın alınabilirdi. Kumar oyunu içinde kullanılıyordu.


Örneğin, Nepal`de 16 tanesi bir ipe dizilmiş deniz kabuğu para yerine geçiyordu. Deniz kabukları para haricinde aynı zamanda da takı ve süs eşyası olarak da çok kıymetliydi. Bunlar kadınlık, doğurganlık, doğum ve zenginlik sembolleri idi. Hala Hindu festivali olan Tihar ve Deepawali için bu kabuklara tanrıça sembolü olarak ibadet ediliyor. Nasıl ki günümüzde bazı falcılar bir avuç baklayı masanın üzerine gelişi güzel atarak fal bakıyor ise geçmişte bu işi kahinler aynı şekilde deniz kabuğu atarak yapıyordu. Kullanım alanı ve deniz kabuğunun insanlara verdiği anlam inanılmaz genişti.


Köle ticareti de bu paralar ile yapılıyordu. Afrika`da cinsel zevk ve iyi şans ile de ilişkilendiriliyordu. Alman kaşif Heinrich Barth`ın 1850 yılında kaleme aldığı anılarında Afrika'nın iç kesimlerinde bir öküzün fiyatının 1000 yıllık 1000 adet deniz kabuğu ettiğini ve Maniyoma kralının servetinin ise 30 milyon deniz kabuğu olduğunu, çoğu servetini köle satışından elde ettiğini öğreniyoruz. Deniz kabuğu parası ,20 lik, 40 lik, 50 lik, 100 lük diziler halindeydi. Bu dizilimler denizaşırı ticarette tüccarlara büyük kolaylik sağlıyordu.


Bu kabuklar 20. yüzyıla kadar Afrika'nın ücra bölgelerinde kullanıma devam etti ancak sonraları yerini modern paraya bıraktı. Bunun içinde Uganda`da renkli, parlak salyangoz kabuğunun iki tanesine bir kadın satın alma 20. yüzyılın başına kadar olağan bir ticaretti.


Modern paraların hükmüne meydan okurcasına, deniz kabuğu parası Solomon Adaları`nda hala kullanımda. Papua Yeni Gine adasının doğusunda bu paralar hala yasal para birimi olarak kabul ediliyor ve ticarette kullanılıyor. Umarım sahillerden deniz kabuğu toplarken elinizde atalarımız için çok kıymetli bir parayı tutuyor olduğunuzu hatırlarsınız. Şu anki deniz kabuğu koleksiyonlarının ise bir zamanlar kralların hazinesi olduğunu unutmazsınız….


Özgün çeviri ve makale : İ.Kaya
Kaynak :

https://books.google.at/books?id=2RhBAAAAQBAJ&pg=PT185&lpg=PT185&dq=uganda+kaurischnecke+als+geld+bezahlen&source=bl&ots=pnKYpw4pLu&sig=ACfU3U3UEyXL1exOBrfrGlPOP0JUGGFnyQ&hl=tr&sa=X&ved=2ahUKEwjn6Yj86pTpAhXSwsQBHbO_BgkQ6AEwBHoECAkQAQ


https://de.wikipedia.org/wiki/Kaurigeld


https://tr.qwe.wiki/wiki/Shell_money








Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu

  Venüs'te Yaşam İzleri Bulundu 450 dereceden fazla sıcaklığı bulunan, güneş sisteminin yaşama en düşman gezegeni Venüs`te, nasıl olurda...